Popularne posty

czwartek, 2 kwietnia 2015

Próbny tort kokosowy na chrzciny Arturka wersja mini


Pierwszy post na blogu  ;)
Wkrótce odbędą się chrzciny mojego synka;) więc zrobiłam próbny tort w wersji mini , przyjęcie organizuję sama odbędzie się w naszym mieszkaniu zapraszamy tylko najbliższą rodzinę myślę więc że podołam zadaniu ;P

Jeżeli macie ochotę przygotować podobny gorąco polecam jest łatwy, szybki i pyszny . 


Składniki : 

Biszkopt: 
4 jajka
3/4 szklanki cukru
Cukier wanilinowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli 

Krem :
1 puszka mleczka kokosowego 
0,5l  mleka 
2 budynie w proszku 
wiórki kokosowe 

Bita śmietana *: 
3 śnieżki (bite śmietany w proszku ) 
0,5l mleka 
1 kopiasta łyżka żelatyny 
1/3 szklanki wody 

Dodatkowo:
Malibu** do nasączenia biszkoptu 
owoce i wiórki kokosowe do dekoracji 



Sposób przygotowania : 
Biszkopt przygotowujemy jak zwykle :) Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrami , do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą masę . Następnie obie masy  łączymy ze sobą  delikatnie mieszając drewniana łyżką (lub inna byle nie mikserem ;) ) do niej przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia ,dokładnie mieszamy . Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tarta  180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka. 

Gdy nasz biszkopt się piecze przygotowujemy masy :) 
Zaczynamy od żelatyny by zdążyła wystygnąć ale nie stężeć ;) 
Bite śmietany przygotowujemy według przepisu na opakowaniu można również zrobić z prawdziwej śmietanki co zdecydowanie polecam w ów czas ubijamy śmietankę blenderem lub mikserem (z końcówka trzepaczki ) wraz z cukrem pudrem ilość według uznania radzę po prostu próbować w trakcie ;)  Gotowe bitą śmietanę mieszamy z wystudzoną żelatyną .

teraz masa nr 2 

Mleko kokosowe przekładamy do rondelka i podgrzewamy od 0,5l mleka odlewamy 2 szklanki do wymieszania naszych budyni, pozostałe dodajemy do mleczka kokosowego. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy proszek  rozrobiony  w mleku , cały czas mieszając czekamy aż nasz budyń zgęstnieje wsypujemy ok 3 łyzki wiórek kokosowych  . Odstawiamy do przestygnięcia 

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika przecinamy w poprzek na krążki grubości ok.1,5-2 cm 
z z nich wykrawamy za pomocą szklanki i małego nożyka krążki średnicy której chcecie by były wasze torciki . 
Gotowe krążki nasączamy malibu**(amaretto lub innym alkoholem można użyć również mocnej kawy ,herbaty , zwykłego aromatu wymieszanego z mlekiem). Tak przygotowane blaty przekładamy budyniem z mleczka kokosowego.Na górę kładziemy warstwę bitej śmietany  którą pokrywamy również brzegi do których za pomocą nożyka przyklejamy wiórki kokosowe . Na gorze układamy owoce lub czekoladowe dekoracje ;) 


SMACZNEGO :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz